Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Braggot!

(1/3) > >>

Isilme:
Ik zou graag een braggot maken (mix tussen bier en mede!). Ik wil een amberkleurige braggot met een lekker hoparoma en een honingsmaak, maar niet te zoet. Dit is wat ik tot nu toe heb samengepuzzeld:

5l recept - eerste  fermentatie in een 10l  fles :
400g amber malt extract
475g klaverhoning
400g caramelized amber malt
280g lavendelhoning
75g geroosterde gerst
75g tarwe
20g hop
theelepel Iers mos
WYEAST 3724 BELGIAN SAISON ALE gist

Hoe ik het net ga aanpakken weet ik ook nog niet juist. Ik dacht de gekneusde granen 30min te laten koken met de helft van de hop. Daarna de andere helft van de hop toe te voegen samen met het Ierse mos en dit nog 15min te laten koken. Zeven in mijn gistingsvat, honing bijvoegen en schudden als een bezetene om 1) te mixen en 2) te beluchten. Daarna de gist bijvoegen als de most op temperatuur is en waterslot erop. Na eerste hevige (hopelijk) gisting overhevelen naar een 5l fles en dan weet ik het niet zo goed... Helemaal laten uitgisten zoals wijn of eerder als bier behandelen.

Ideeën, opmerkingen, tips? :)

Karlo:
Ik zou het eerder als bier behandelen. Het is bij bier normaler om het in de fles te laten nagisten dan bij wijn. En ik hou van mede met bubbels :D
Sowieso heeft mede veel overeenkomsten met bier. Wat je ook zou kunnen doen is om 2 batches te maken. 1 die je behandeld als wijn en 1 die je behandeld als bier.

Voor wat gebruik je trouwens eerst een 10 Liter fles voor 5 liter mede?

Isilme:
Omdat ik geen zin heb in ontploffende watersloten en overbroebelende mengsels zoals ik al vaak gezien heb :-) Schuimvorming e.d. weet je wel :-)

Poppe:
Ik snap dat niet: Ontploffende watersloten.
Wat voor watersloten hebben jullie dan? Zo'n waterslot moet dat toch juist voorkomen.
Bewijs!! Ik wil bewijs van dit soort verhalen ;)

De Baldadige Bij:
ik heb ook nog nooit een ontploffend waterslot meegemaakt...
dus kom maar op met dat bewijs :p

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie