Auteur Topic: Vroeger mede maken  (gelezen 36331 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Vroeger mede maken
« Gepost op: november 30, 2010, 05:17:06 pm »
Juist omdat ik zeer ben geintereseerd in de germaanse cultuur, vraag ik me al een tijdje af hoe ze dat vroeger maakte.
- Hadden ze toen watersloten? Zo ja van welk materiaal?
- Flessen of Vaten. Hoe beinvloed dat de smaak?
- Hoe de $#@%$ kwamen ze aan de gist? Deden ze dat met spontane gisting?

Vragen mensen vragen!!
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #1 Gepost op: december 05, 2010, 08:39:53 pm »
Glas bestaat al heel erg lang, maar vanaf wanneer ze ook in staat waren om glas in de juiste vorm te blazen en hadden uitgevonden dat een waterslot wel handig was weet ik dus niet. Maar kan best zijn dat ze dat al heel lang hadden. Nu word er ook wel eens een soort ballonnetje gebruikt, misschien gebruikten ze vroeger wel schapendarmen om de boel mee af te sluiten. Dan kan er ook wel lucht uit, maar geen lucht in.

geschiedenis van glas

"op verzoek van een zeker iemand die mijn theorie te wazig vind wat toelichting:" Ze gebruikten schapendarmen vroeger ook als condooms, dus redelijk luchtdicht en stevig denk ik. Als je dan een ballon kan gebruiken met een gaatje erin, werkt een schapendarm met een knoop erin en een gaatje misschien ook wel. Ik heb het zelf ook niet uitgeprobeerd, denk dat ik het eerder een met stukje mensendarm zou proberen, maar dat is hetzelfde principe :P

 En gist, ja dat komt van nature voor op alle fruitsoorten, laat maar eens zo'n glazen fles met sap van de albert heijn, na de helft eruit gedronken te hebben, met de dop er weer op een dagje staan in een warme ruimte. Reken maar dat er spontane gisting optreed binnen 1 tot 2 dagen.
« Laatst bewerkt op: december 05, 2010, 08:53:27 pm door De Baldadige Bij »
Kabooom!

Offline Karlo

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 141
  • I'm the reason we're out of mead
    • Bekijk profiel
    • www.medeproeverij.nl
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #2 Gepost op: december 09, 2010, 10:29:20 pm »
Daarnaast bakken ze al eeuwen brood, waar ook gist bij wordt gebruikt. Zelfs in de bijbel staan hier referenties naar. Iets met een mozes die een campeertrip uit egypte organiseerde.
Karlo

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #3 Gepost op: december 09, 2010, 11:24:45 pm »
Daar gingen ze toch expres geen gist gebruiken om platte broden te maken zodat ze makkelijker te stapelen waren?
hmmm...
Verdacht!
Ze bespaarden gewoon gist door hun brood plat te maken zodat er meer gist was om mede van te maken!
Kabooom!

Offline Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #4 Gepost op: december 09, 2010, 11:36:42 pm »
Of het gist bespaart ons brood zodat er meer ruime is voor mede in onze magen!
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #5 Gepost op: december 09, 2010, 11:52:04 pm »
Als Maarten die dondermede nou nog ff ernstiger maakt dat we erop kunnen kauwen heb je helemaal geen brood meer nodig.
Kabooom!

Offline Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #6 Gepost op: december 10, 2010, 11:02:09 am »
Haha als ik er af en toe naar kijk zou dat best kunnen denk ik :P
- Dwaze man, dwaze dronk -

Offline Smaug

  • New bee
  • *
  • Berichten: 6
  • Azijnbrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #7 Gepost op: december 23, 2010, 09:25:39 am »
Ik vraag me af wat het effect van een vochtige rottende schapendarm heeft op je pruttelende mede.

Schapendarm als waterslot?

NO WAY!
When one tugs at a single thing in nature; he finds it is attached to the rest of the world.

    -- John Muir

Offline Poppe

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 158
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #8 Gepost op: december 23, 2010, 11:19:28 am »
Niet als je schapen mede wilt maken.

voor 10 liter honing
6 kg honing
5 afgeknipte schapennagels
hand vol fijngemaakte schapenwol
1 lamskoteletje (rauw)
schepje gist
gistvoeding

waterslot vervangen voor een vochige, warme schapendarm.
Geen mondkost is slechter
voor een mens op reis
dan overmaat aan mede!

Offline Draak

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 245
  • bee bee king
    • Bekijk profiel
    • Het Rad
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #9 Gepost op: december 24, 2010, 05:58:01 pm »
Die ga ik meteen uitproberen!  ;D
Less good than belief would have it
Is mead for the sons of men:
A man knows less the more he drinks,
Becomes a befuddled fool.
(Havamal 12)

Offline Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #10 Gepost op: december 25, 2010, 11:55:55 pm »
Beetje geroosterde havervlokken erbij en je hebt haggis-mede. :P

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #11 Gepost op: december 31, 2010, 02:23:35 pm »
Enkele passages uit ons uit te brengen boekje:

De Galliƫrs dronken, bij vermoedelijk gebrek aan altijd geschikt drinkwater, gegist graan met honing, ofwel honingbier.

Bij de Germanen, Kelten en Galliƫrs werden ook al honingdranken gemaakt, niet alleen mede maar ook honingbier. De mede stond bij die groepen bekend als godendrank die door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.

Maar ook de Griekse god Zeus (350 v.C) wist wat lekker was en genoot van honing, nectar, Ambrozijn en mede.

In die tijd werd geperst druivensap vaak gebruikt als basis waaraan men een vijfde deel honing toevoegde. Het geheel liet men ca 30 tot 40 dagen rusten tijdens de eerste gisting. Na die eerste gisting werd het overgeheveld in stenen urnen. Ook dat liet men dan langere tijd rusten voor dat het werd gedronken.
Werd er geen druiven- of vruchten sap gebruikt dan was men aangewezen op regenwater of bronwater, men kookte dat water, voegde er honing aan toe en liet dat dan ook gedurende 40 dagen staan in de zon of bij het vuur.


Een open gisting paste men toe!
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #12 Gepost op: januari 03, 2011, 01:20:22 pm »
door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.
Beetje jammer, dit stukje.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #13 Gepost op: januari 03, 2011, 02:13:51 pm »
door hun goden Wodan en Odin werden gedronken uit schedels van hun veroverde vijanden.    Beetje jammer, dit stukje.

Maar daar gaat wel meer in dan in een drinkhoorn! 8)
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline De Baldadige Bij

  • Laveloos
  • *****
  • Berichten: 590
  • The Queenbee
    • Bekijk profiel
    • de Baldadige Bij
Re: Vroeger mede maken
« Reactie #14 Gepost op: januari 03, 2011, 06:08:48 pm »
Beetje jammer, dit stukje.

Wat is er precies jammer aan? Klopt het niet?
Kabooom!